Zenei átalakulás 8.– I'm So Glad – Cream/Deep Purple

2010. augusztus 28., szombat

-
Lehet ma, különösen a fiatalabb korosztályoknak fanyalogni a Creamen, akkor is korszakos banda volt, és olyat tett le a zene asztalára, ami máig fényesen csillog. Az első, 66-os lemez (Fresh Cream) – számomra máig egyik legkedvesebb – száma az I'm So Glad. Rövid, frappáns, érces Bruce hanggal, kellemes háttér vokállal, kifejező, érzelem telt szólóval. Íme:



Érdekes módon a Creameket nem nagyon dolgozták fel, még nagy gitárosok zenekarai sem. Hendrix egyik koncerjén ('68, Winterland) játssza a Sunshine-t és ugyanez hallható FZ The Best Band... koncert albumán, a maga Zappásan sajátságos módján.

A Deep Purple első felállásában 1968-ban adta ki első albumát, ezen hallható a Cream e száma. Jómagam ezt Purple-t jobb szeretem, még akkor is, ha az In Rock-kal kezdődő korszakot ismerik inkább a Purple-t kedvelő, népes rétegek. Ebben a felállásban több volt az intellektualitás, sokkal inkább érvényesült John Lord egyénisége. Rod Evans énekhangját is jobban szeretem, mint Ian Gillan visítozásait. A feldolgozást nagyon színesíti az izgalmas orgona intró, Blackmore szólója viszont meg sem közelíti Clapton érzelmi világát. Összességében azonban ennek az első lemeznek a legigényesebb száma ez, még ha a Hush  is lett róla a legnépszerűbb és a legtöbbet hallgatott:



Mindenesetre, talán a feldolgozás miatt szerződtethették A DP-t a Cream búcsúturnéjához előzenekarnak. Aztán gyorsan ki is rúgták őket, mert sikeresebbek voltak, mint ők. Ez meg érthető, a trióban már mindenki utált mindenkit a menedzsmentnek köszönhetően, ez valószínűleg a zenélésben is lejött. Utolsó fellépésükön a Yes volt a bluffer*, és ott legalább igazán méltó, örökérvényű csapatnak adták át a stafétabotot.

>>> kapcsolódó zenék <<<

Ha már említettem, férjen ide a Hush, és mindenképpen betoldanám a Creamtől a szám koncert változatát a '69-es búcsúturnéről. Hát, bármennyire is "utálták" egymást, így is zseniális, úgy, ahogy van...





*bluffer - pornószleng: előszopó (bővebben nem fejteném ki)

10 megjegyzés:

Mácsai Ferenc írta...

Tökéletesen egyet értek veled, még Gillan visítozását illetően is.:) Bár a bulvár részt sohasem követtem, nem érdekelt, hogy ki, kivel, mit, hogyan - inkább a zenét hallgattam. Talán annyival egészíteném ki írásod, hogy a Deep purple első igazán átütő sikere épp az ide belinkelt Hush volt. És hát az In Rock egyik nagy kedvencem volt, mégis ez maradt a nyerő nekem.:)

Trinity írta...

Ha bemutatom tanítványaimnak a DP-t, mindig ezzel a számmal kezdem. Igazi kedvencem azonban az In Rock és a Machine Head albumok, Gillan hangja és Blackmore gitárjátéka is kellett ahhoz, hogy "kőkemény" hard rock zenekarrá váljanak. Blackmore tényleg nem egy érzelemdús alkat, de nem is ezért hallgatok DP-t, azt szeretem, ha letépik a fejemet :-)

Vajda János írta...

Feri :) Anno nekem is nagy hepaj volt az In Rock, aztán a korral elkopott nálam a fénye.
Trinity, mit tanítasz :)
Biztos velem van a gond, de nekem nem szedi le a fejem, arra ott Grand Funk Railroad, vagy manapság a Pearl Jam. Amúgy azt gondolom, hogy zeneileg a Fireball második oldala igazán értékes és maradandó, legalább is nekem...

pongipster írta...

Machine Head...a Stones mobil kocsiban készült. A genfi tó partján, amikor a Zappa koncerten leégett a kaszinó. Fura módon ez a 4.1-es változatú lemezeken / DVD audio és DSD szuper CD / nagyon jól szól... Élvezhető..és az orgona hang torzítása jól követhető. Én mindig azt hittem hogy az csak a lejátszó berendezés hibája, de NEM. Hátulrtól szól a B&W-ken. Diliből megcseréltem az első hangszórókra, de ott mégjobban követhető a recsegés.
Szerntem a legjobb albumuk a dupla Made in Japan.

Vajda János írta...

Köszi Gyuri! Ezt majd én is megfigyelem. Azt hiszem ezt az egy lemezt nem adtam el a Shade mellett, a többit már kétszer is :)
Nem is tudom, nekem a Made in Japan kimaradt. Akkor nem jutottunk hozzá, utána meg elég volt a stúdió is. Majd utána nézek.

Trinity írta...

pongi, nagyon szeretem én is, Strange Kind of Woman...mit össze felelgetnek...nagyon élvezem..ezerszer is :-)
János: Zenei könyvtári munka :-)

Mácsai Ferenc írta...

Trinity! Úgy látszik János az én szócsövem is. Ha fejtépés akkor csakis a GRAND FUNK RAILROAD jöhet szóba.:D

Vajda János írta...

Ezt a felvételt nem ismertem :) Érdemes volt szóba hoznom őket.

Trinity írta...

Ferenc, melyik a legkedvencebb tőlük? kiteszem nap zenéjének :-)

Vajda János írta...

Trinity, szerintem tedd ki az egész E Prolibus Funk albumot :D, ha ez nem megy, a Footstompin' music, az I Come Tumblin' vagy a Loneliness valamelyikét róla :D

Megjegyzés küldése