Ma 150 éve...

2010. szeptember 5., vasárnap

-
...született az az ember, akinek a neve számomra kb. 30 éve egyet jelent a szimfónikus zenével. Háromszorosan volt kirekesztett. Cseh születésüként a Monarchiában, osztrák állampolgárként a németek közül, zsidóként pedig egész Európában. Ahasvérus reinkarnációja,  a megváltás örök keresője volt. Bruckner (az egyik nagy példakép, Wagner mellett) kereste a zenéjével Istent, Mahlerben megszólalt belül és azt vetette kottára. Korában karmesterként sikeresebb volt, mára viszont a modern hangrögzítés technika korában egyre népszerűbb. Így dolgoznak vissza az energiák, amit hallgatunk otthon, azt a koncertteremben is akarjuk. Napjainkban egy Mahler koncert bárhol a világon telt házat jelent.
Ma szobrot avatnak az Operában neki. Éppen ideje volt. Pár évig igazgatója volt a XiX. század végén, és ezalatt nem akármilyen darabokat vitt színre, például elsőként a teljes Ringet.  Első szimfóniájának is volt az. Csak jó honi szokásként, neves zeneszerzőnk hozzá méltatlan rokona, kificamodott nemzeti érzésekre hivatkozva sikerrel el is üldözte.
Talán nem véletlen, hogy a ceremónia után a 2. szimfónia, a Feltámadás szimfóniája hangzik fel. Vannak félelmeim, hogyan fog ott megszólalni, hiszen annak a műnek nagy tér kell, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy elhangzik és ott.
Nem teszek ma semmi magam választotta zenét a bejegyzéshez. Részletet nem akarok, mert nem lehet 8-10 percben jellemezni azt, amit a szimfóniái és a dalművei igazából tartalmaznak.  Az említett szimfónia fent van teljes terjedelmében ugyan, de elég rossz hangminőségben. Menjetek a YouTube-ra, ha ide klikkeltek elég sok klip közül lehet válogatni. Keressétek azokat, amelyeken Bernstein, Rattle, Abbado vagy Fischer Iván vezényel.
Én haza megyek és előveszem Lenny második DG Mahler összkiadásából a 2.-at és este kicsit én is mennybe megyek.

3 megjegyzés:

pongipster írta...

3 évig. Mármint 3 évig volt operaházunk igazgatója. Pontosabban csak három évig.
Nem baj fő, hogy mi ismerjük a zenéjét, és a zenére tett hatását. Tényleg egy megkerülhetetlen zseni volt.
Most, hogy már jobbnál jobb térhatású felvételek készülnek, otthon is élvezhetjük zenéjét.
No akkor élvezzük.
Üdvel... Gyuri

Vajda János írta...

Köszönet Barátom!

Líbuc Nagy Katalin írta...

Hallottam ma a rádióban, hogy az Andrássy úton nagy rendezvény volt. Lehet, hogy ott voltál, és képek is lesznek?

Megjegyzés küldése