A Zene Világnapja

2010. október 1., péntek


„Az ember, ki legbelül zenétlen
S nem hat rá édes hangok egyezése,
Az kész az árulásra, taktikára,
S szelleme tompa, mint az éjszaka
S érzelme komor, mint Erberus:
Meg ne bízz benne. Hallgass a zenére.”

WILLIAM SHAKESPEARE – VELENCEI KALMÁR

Yehudi Menuhin 1975-ben tett javaslatot az UNESCO felé, hogy minden évben, október 1-én ünnepelje meg a Világ a Zenét. Azóta ez a nap minden művészetek közül a legemelkedettebb Világnapja. Ebből az alkalomból elsőként Benneteket és minden zene szeretőt köszöntök ennek a nagyszerű embernek, világzenésznek és világpolgárnak az egyik legizgalmasabb, Ravi Shankarral történt találkozásából született darabjainak egyikével.



Had folytassam a megemlékezést a magam kedvenceivel, bár a fenti együtt zenélésből készült EMI CD-t is a féltett kincseim között tartom számon.
A Yes nem maradhat ki erről az oldalról ezen a napon. A választott szám az egyik legjellemzőbben foglalja össze a zenekar, de főleg Jon Anderson ezoterikus alapú univerzális világlátását. A mennyei hangokat a rock legfinomabb hajlékonysága keretezi. Igazi ünnepi darab, amit még élvezetesebbé tesz vzqk50 HD show-ja.



A zene a világé! Nem maradhat a köszöntő a Krisztus utolsó megkísértése filmzenéje nélkül. Peter Gabriel legnagyobb erejű alkotása. A világ minden tájáról összetoborzott zenész csapat már önmagában jelképezi a hit és a zene világot átfogó és összekapcsoló jelentőségét. A Passion az egész film és a zenei CD csúcspontja. A világzenészekből álló zenekar előadásában pedig igazi kuriózum. (Nem szégyellem leírni, míg végignéztem a klipet, könnybe lábadtam a záró taktusok alatt.)



A sort Mahler legnagyobb ívű művével, az Ezrek Szimfóniájának aposztrofált 8. fináléjával zárom. Az cím nem véletlen, az 1908-as müncheni  szabadtéri bemutatón a 200 tagú zenekart összességében 800 emberből álló szólisták és kórusok egészítették ki. Bruno Walter visszaemlékezése szerint a mű felcsendülésekor a menny szólalt meg a Veni creator spiritus szólamban. És ugyanez az érzés hatja át a hallgatót a mű befejező traktusában. Az alázat megérdemelt jutalomként magasztosul az örökkévalóság transzcendens fényében.  (Fischer Ádám szerint a halk akkor igazán az, ha sokan halkak. Ez Mahler egyik zsenialitása.)
Sir Simon Rattle a ma élő egyik legnagyobb Mahler dirigens, Fischer Ivánnal együtt. A felvétel külön ünnep az ifjú zenészekkel együtt rezdülő mesterrel.



"Ne próbáljuk a zenét értelmünkkel megérteni! Még csak a szívünkkel se próbáljuk érezni! Csak engedjük spontán módon a Zene-madarat Szív-égboltunkon repülni! Mialatt repül, feltétlenül fel fogja nekünk tárni amije van, és ami ő. Amije van, az a halhatatlanság üzenete, és ami ő az az örökkévalóság folyosója." 

SRI CHIMNOY

8 megjegyzés:

Líbuc Nagy Katalin írta...

Már nagyon vártam, hogy milyen zenéket hozol, és nem csalódtam. Megyek sorban, ahogy hallgatom, remélem nem veszik el útközben, amit leírok.
Shankar-Menuhin: nagy élmény! Igazi csemege, érdekes volt hallgatni, mit tudnak kihozni egymásból. A grafika nagyon jó, szinte él, megfogta a lényeget!
Yes: sajnálom, hogy nem tökéletes az angol tudásom. Tetszett a harmónia, igen, ez folyékony méz. Számomra már a videoclip is azért nem volt vonzó, mert "megmondta", hogy mikor mire kell asszociálnom. Szeretem magam "forgatni" azt a filmet, amit a zene bennem kivált. Bár, meg kell hagyjam, kiváló a "háttér".
Passion: újszülött vagyok, nem láttam a filmet, több okból. Ami a zenét illeti, csak így érdemes zenét csinálni. Lenyűgöző, felkavaró, átsüt rajta a közös élményért vállalt alázat. Csúcs!
Mahler: hát, kíváncsi voltam, mivel tudod ezt még fokozni. Elképesztő! Már értem, miért szereted Mahlert, már értem Mahlert magát, és Téged is jobban értelek.
Gyönyörű este volt, köszönöm!

blogdogvagyok írta...

Igen, jó helyen van az ováció is! Barátaim, ne hagyjuk csitulni!

pongipster írta...

Igen, tegnap lehetett élvezkedni. Stones az M1-en. Carmina Burana a Duna TV-n. stb. másutt.
Csík zenekar otthon.

Vajda János írta...

Hát Kati, ha csak Te látogatnál, már megéri a blogot vinnem... ám köszönettel tartozom többi hű látogatómnak is.
Igazad lehet a Yes-szel kapcsolatban. Egyszerűbb a dolgom, minden porcikámban ott a szám, másképp tudom nézni a klipet.
A Passiont (ez a lemez címe) SOS felrakom Neked egy szerverre, meg kell hallgatnod az egészet.
A 8.-nál kicsit húzódszkodtam magammal. Ez a finálé igazán akkor üt, ha az egész, előtte hömpölygő 80 percet végig hallgatod. Akkor azonban megsemmisít és mégsem, felszabadít, felold, a Mindenség részévé tesz...

Köszönöm János a beírást, félszavaid litániát érnek.

Gyuri!
A Stones-szal töltöttem az estét. Felemelő élmény volt. Köszi, hogy benéztél...

pongipster írta...

A YAHOO VIDEO-n 50db vzqk50 film van! Ott a filmek teljes hosszban lejátszhatók pl: Yes Delirium kapui 23'-ben. Sajna tömörebbek mint a YT-n. De azért nézhetők!

Vajda János írta...

Köszi Gyuri! Meg is nézem...
Kedves Barátaim! Elnézést a blog időleges hanyagolásáért, de nagyon be vagyok havazva. Még néhány nap és talán könnyebb lesz, már én is posztolnék :)

Mácsai Ferenc írta...

Kicsit olyan érzésem van, hogy alább hagyott a lelkesedésed, ami a zeneszót illeti. Vagy talán annyira be vagy fogva, hogy nincs most rá időd. Ezért én egy szomorú apropóból teszek ide egy linket, talán kedvet kapsz írni róla.:)

Vajda János írta...

A második verzió az igaz. Tudod,ha ide felrakok egy posztot, az nem annyi idő, minta fotóblogon. Meg kell csinálni a zenelejátszókat, be kell scriptezni, a szöveg se két perc. Szóval ide idő kell, és az most nincs. Még ezen a héten. Aztán már én is alig várom, hogy ideülhessek.
Ismerem a linken lévő filmet, remek!
Köszi az érdeklődést!

Megjegyzés küldése