Elgar - Cello concerto – Jacquelin DuPré

2010. május 22., szombat


Valamiért úgy gondolom, hogy a cselló igazából nőknek megálmodott hangszer (mint a hárfa is). Távol álljon tőlem, hogy keveselljem a férfi csellósok munkásságát, de a nők kezétől valahogy melegebben, érzékibben szólal meg. Ebben biztos az is benne van, hogy gyengém a női alt hang, de sokkal inkább az, hogy véletlenül belefutottam egy TV műsorban, amiben Jacquelin DuPréről, egy addig számomra ismeretlen csellóművészről vetítettek egy életrajzi filmet.
A tragikusan fiatalon elhunyt művésznő megnyilatkozásai mellett szuggesztív játéka, teljes átélése és a zene iránti alázata volt a legmegdöbbentőbb élményem. És az, hogy addig olyan szépen csellót megszólalni nem hallottam. Mély, értetlenséggel vegyes fájdalom vett rajtam erőt, amikor megtudtam, hogy alig tíz éves, fényes pályafutás után a sclerosis multiplex előbb az ujjait támadta meg, majd 14 év alatt felemésztette az egész embert. Milyen érzés lehetett ünnepelt előadóművészként még ennyi évet megélni a pódium és a zene megszólaltatása nélkül.? (Mintha Ansel Adams megvakult volna és még úgy lett volna az életéből hátra ennyi idő...) A tanításban keresett menedéket.
A számtalan remek felvétel és a hátrahagyott játékstílus mellett DuPré legnagyobb érdeme Elgar különös hangvételű, mélyen megindító hattyúdalának, csellóversenyének a felélesztése. A korában népszerű zeneszerző 1919-ben bemutatott műve a csellóirodalom kiemelkedő darabja. A mű később mégis kikerült a repertoárokból, újbóli pódiumra kerülésében Jacquelinnak elvitathatatlanok az érdemei.
Én ezen a felvételen keresztül ismertem meg a művet is és Jacquelin játékát. A Londoni Szimfónikusokat Jacquelin férje, Daniel Barenboim vezényli.
Nem tudok ennél méltóbb ünnepi zenét ebben a pillanatban megosztani. Talán a hosszú hétvégén lesz időtök végig hallgatni.











A mű általa először bemutatott előadása után egy zeneértő, valószínűleg igen gazdag ismeretlen a világ négy Stradivari csellójából a leghíresebbet, a Davidovról (híres orosz csellista, a hangszert a cár rendelte a művész részére) elnevezettet ajándékozta Jacquelin DuPrének. Kilétét máig homály fedi. Halála előtt a csellót Yo-Yo Ma-nak adományozta, aki a hangszert DuPré Stradivariusnak nevezi azóta is a nagy előd iránti tiszteletből.
Ezt én is csak most tudtam meg, mert a bejegyzés előtt kicsit utána kellett nézzek egy-két dolognak. Amikor ehhez a részhez értem, összeszorult szívem és megeredtek a könnyeim

2 megjegyzés:

Hupján Attila fregoli írta...

Most hallgatom, közben ezt találtam neked a Duna Tv mai műsorában:
21:15CZIFFRA GYÖRGY, LONDON, 1962 '51
Német Komolyzene, 2008
Rendező: Phillippe Truffault
A szólóesten Cziffra György előadásában improvizációik, valamint Chopin, Bach, Scarlatti, Schumann és Liszt Ferenc 1-1 műve hallható.

Vajda János írta...

Köszönöm Attila!

Esküvőn voltam, elég hajnalban vetődtem haza, így lemaradtam. De azt hiszem láttam is már ezt a műsort.

Megjegyzés küldése