G-Foltgószél (G-spot Tornado - Frank Zappa)

2010. május 14., péntek

Zappa életművének zárófejezete a Yellow Shark album, melynek zenei anyagát a mai kor egyik legjobb kortárs kamarazenekarával, az Ensemble Modernnel rögzítették, élő felvételen, a frankfurti Alt Operben. A műsor túlnyomó részt korábbi Zappa szerzeményeket tartalmaz, a szerző által áthangszerelve. Ebből szemeztem ki a koncert és az album záró darabját.

A címhez igazodó tánc önmagáért beszél, de jó látni a Mestert a zenekart dirigálva. Valami olyasmit mondott önéletrajzi könyvében, hogy nincs a számára nagyobb élmény, mint a saját szerzeményét a pulpitusról meghallgatni. A YouTube-on a bejegyzés alatt egy vélemény: A legjobb modern komponista, mindörökké. Hiányzol, Mr. Zappa!
Ennek a felvételnek vége van a szám befejezésekor, egy másik feltöltés a Youtube-on teljes, csak csapnivaló a képminősége, viszont érdemes megnézni a végét az ünneplés miatt.
A szám egyébként az 1986-os Jazz from Hell albumon jelent meg, synclavierből lejátszva. Az albumért Zappa Grammy díjat kapott. Ez azért érdekes, mert az albumon egy szám, a St. Etienne kivételével mindegyik számítógéppel lett komponálva és összeállítva. Az eredeti felvétel hallható az alábbi videón.

Pongi Barátomnak ajánlom a feltöltést, akivel hosszú idő után tegnap egy kellemes estét töltöttünk együtt, és akinél nem igazán ismerek nagyobb Zappa rajongót.

13 megjegyzés:

Líbuc Nagy Katalin írta...

Hát ez azért érdekes... Ilyenek vagyunk, mi, nők, vagy csak ennyire félelmetesnek látszunk? A tánc nagyon "ment" a zenéhez, és így tánccal spékelve még hatásosabb. Na, meg nekem sokkal szimpatikusabb az élő, mint a gépzene. Még akkor is, ha bravúros, mint ez volt.

Vajda János írta...

Zappa azt nyilatkozta, hogy nem hülye nőkről ír a számaiban, hanem hülye férfiakról.
Aztán így: "Ha önök elhiszik, hogy a pankráció vérre megy, hát higgyék el, és ha azt hiszik, hogy a nők olyan csodálatos teremtmények, akok (1) soha nem járnak vécére, (2) soha nem csinálnak semmi rosszat, (3)magasabb rendűek, mint a férfiak – hát akkor higgyék azt, amitől jobban érzik magukat.
A gépzenéről meg csak annyit, hogy azért nem mindegy ki programozza a gépet és a synclavier nem olyan nagyon egyszerű szerkentyű. Tiszta szívvel ajánlom Neked Az Igazi Frank Zappa könyvet, valamint a Francesco Zappa c. CD-t. Nekem a karácsonyi fadíszítő zeném. Syncalvierrel készítette az egészet egy olyan ember, aki a színpadon ragaszkodott a hagyományos hangszerekhez, legyen az rock színpad, vagy komolyzenei hangverseny terem.
Köszönöm a véleményedet.

duende írta...

Húúúú
Gondolkodtam, leírjam-e, mit éreztem a hallgatása közben. Leírom, hiszen véleményt mondani szabad, igaz?

nekem ez iszonyú kaotikus valami
azt nem írhatom hogy zene, mert nagyon.... nem harmonikus.
Biztosan művészet, de felzaklatja és háborodottá teszi az elmét.

Ne haragudj János. Nem szerettem. Tőlem iszonyú távol áll ez a fajta zene.

Vajda János írta...

Miért haragudnék :) Nem vagyunk egyformák hála Istennek.
És igenis kíváncsi vagyok a véleményekre, a negatívokra is, ami nem is biztos, hogy negatív. Az őszinteség azonban fontos, és ezt köszönöm.
Nekem viszont nem okoz problémát a hallgatása, persze Stravinsky, Bartók, Ligeti, Schönberg, Webern után talán könnyebb a dolgom.
A zenei világomhoz hozzá tartozik, és ezeken az oldalakon erről vallok. Pl. echte magyar népzenével (inkább dallal) itt biztos nem fogsz találkozni, legfeljebb Bartók átiratban. Bár nem tartom kaotikusnak, sőt, ellenkezőleg, csak számomra baromira unalmas.
Ezért meg Te ne haragudj :)

duende írta...

Akkor jó! :)

Én sem haragszom! :))

Vajda János írta...

Még kénytelen vagyok megszólalni, és ezt már a válaszod olvasása előtt terveztem. Szóval vitatkozom, mert meg szeretném védeni a szerzőt és a "művet", pedig nincs rá szüksége.
Nem hagyott nyugodni a dolog, és előszedtem a CD-t. Az első benyomásom az volt, és erről mindig megfeledkezem, amikor számítógépről hallgatok zenét, hogy ezeken a műanyag, miniatűr firlefrancokon ez a fajta zene meghal, mert összeesik és összefolyik. Alaktalan masszává válik. Pont a lényeg, a hangszerelés színessége, vagy zsenialitása és térbelisége veszik el. A másik, hogy szerintem a harmónia nem csak a kitartott hangokból álló melodikus folyam, hanem a bonyolult ritmusokból és hangképletekből összeálló hangkavalkád is. (A diszharmónia is harmónia, ahogy a depressziós, vagy szándékosan elkomponált fotó is tartalmas, legfeljebb nem szép.) A melodikus dolgok általában érzelemből hatnak, azoknál teljesen mindegy, hogy egy Sokolon szólalnak meg, vagy egy csúcs HiFi cuccon. A zene belülről, az emlékekből jön, amit a kívülről jövő silány másolat csak felerősít, mintegy, stimulál. Ez a zene azonban intellektuálisan hat, annál meg a hangzás minősége is fontos. Mahler zeneszerzői zsenialitása a sztereó és élethű hangvisszaadással vált nyilvánvalóvá. (Ezt nem én mondom, hanem legavatottabb kritikusa és életrajz írója.)
A bemutatott darab alapmotívuma rövid hangok sűrű harmóniájából (!!!) rakódik össze, a feszes ritmus pedig a címben szereplő folt ingerléséből adódó mentális állapotot testesíti meg. (Valószínűleg, mivel nem tudom, nem vagyok nő, de szívesen cserélnék. Nagy ajándék lehet a két irányból nyerhető többszörös, vagy elnyújtott gyönyör. Tudom, helyette ott a menses, meg a gyerekszülés, de aki ezeket megélte, az is boldogan fogadja ezt az árat. A többi meg nem számít.)
Ezzel együtt lehet ez a zene zaklatott és háborodottá tévő, de az értő fül felfedezheti benne a játékosságot (is). Neked ilyen, mert ilyen vagy. Erre FZ-val válaszolhatok: "Attól, hogy több millióan hülyének tartanak, még nem biztos, hogy az vagy." Tehát, azért ez a zene lehet jó, csak nem mindenkinek. Te már tudod, ha egy bejegyzéscímben ott lesz a Zappa név, nincs mit nézned, hallgatnod és olvasnod :)
Nick Caven Zappa életrajzi könyvének kiadói (nem szerzői!)előszavában ez áll: "Lehet, hogy Slaven meg én ezt már nem érjük meg, de FZ-t egyszer majd zseniális zenésznek, a XX. századi zene egyik legjelentősebb alakjának fogják tartani.
Én egy ismerősömnek mondtam, úgy tíz évvel ezelőtt: Zappa zenéje egyetemes kortárs zene. Figyeld meg, hamarosan kamara és egyéb szimfonikus zenekarok fogják a szerzeményeit játszani. Akkor még nem tudtam, ebből a könyvből tudom, halála óta 24 lemezt adtak ki kortárs (nem rock) zenekarok Zappa átiratokkal. Jó lenne tudni, hány koncerten szerepel a zenekarok repertoárjában? Már akik el tudják játszani...
Nem meggyőzni akarlak, a véleményed szent és sérthetetlen a számomra, csak a dologhoz ez is hozzá tartozik.

duende írta...

"a harmónia nem csak a kitartott hangokból álló melodikus folyam, hanem a bonyolult ritmusokból és hangképletekből összeálló hangkavalkád is."

Így igaz. Gondolok itt pl. egy karakteres, gyors afrikai sokdob-zenére. Amit kifejezetten szeretek.

A nagy OOOOOOOO. :))
A szellemi örömökhöz képest csak az élet egy kis öröme ez.
És egyébként ha zenében kéne megfogalmazni, hát nagyon nem ilyen. Minden más eszembe jutna erről a műről, csak az nem...

Egyébként egyetértek az írottjaiddal.

Zappa bizonyára nagy zenész, ezt hallom még így is. De számomra ez a fajta nyugati kortárs zene nem tartozik a abba a kategóriába, amit zenének, muzsikának neveznék. Művészetnek hívhatom, mert híven tükrözi a nyugati zaklatott és tébolyult elmét. És azt tényleg jól tükrözi. És most csak erről a számáról beszélek, mert a többit nem ismerem.

Azért én is hallgatok hasonlókat, de olyanokat, amik számomra - hangsúlyozom számomra - harmonikusabbak.

Vajda János írta...

Nem tartom a nyugati kortárs zenét sem zaklatottnak, sem tébolyultnak, a sokdob meg maximum ritmus :) zenét szerintem csak a tablából lehet elővarázsolni.
Tényleg "csak" egy kis öröme, mégis megette a fene az egészet nélküle. (Ezt sem én mondtam így ki, hanem egy Nő :)

Egyébként meg: Ámen...

duende írta...

:)
Nem vitatkozhatom Veled, nem is akartam. Csak elmondtam, amit éreztem. Mert nem vagyok zeneÉRTŐ. Csak hallgató.
Én csak egyet tudok: ha meghallok egy zenét, azt jó érzés hallani-e vagy rossz érzés. És ennyi.

Tudod, amiben benne vagy-vagyunk, az fel sem tűnik... Természetesnek vesszük.

Vajda János írta...

Szerintem már nincs is min, azért mondtam ki az áment. Én sem vagyok zeneÉrtő, csak szerető :) Még azt mondhatom, hogy ha meghallok egy zenét, eldől bennem, jó-e hallgatnom, közömbös, a sírba visz, vagy a mennyekbe emel. Aztán valahogy érzem, hogy miért...

Nem letorkolni akartalak... :)

pongipster írta...

Huhh, hogy lehet ilyen sokat írni arról amiről nem lehet. Nem tettszik és ok!!! Vagy tettszik és még ok-abb !!!! Ja nekem sem tettszett elsőre.... Próbáld addig hallgatni amíg megérted... soha többé nem fogsz " harmónikus"-t. halizni. Miért is? Mert az negyedikre uncsi. Ja nékem van otthon 74db ZAPPA albumom, úgy könnyű! Üdvvel...Gyuri

mB írta...

hahó - ebből átvettem kicsit, remélem nem gond:
http://www.zappa.hu/?q=hu/node/3307
Üdv!
mB

Vajda János írta...

Egyáltalán nem! Megtisztelsz és örülök a korrekt eljárásnak!!!

Megjegyzés küldése