Lucy in the Sky with Diamond - Beatles

2010. május 16., vasárnap


A Yellow Submarine-től teljesen paff lettem, mikor először láthattam a mozikban. Nem elsősorban a zenétől, akkorra már komoly dózisú progresszivitás ért a zenei oldalak felől, hanem a látvány és ötlet világtól. Lennon csavaros agya nagyszerű szimbiózisba került Heinz Edelmann grafikai világával.
A teljes film féltett darabja DVD-gyűjteményemnek, és csak azt mondhatom, a mai napig frissen hat, élvezhető, belefeledkezhető minden tekintetben. Amikor a Lucy indul, ugyanolyan lelki gyönyör kezd el bennem felülkerekedni, mint egy Yes, vagy egy Mahler csúcspont kibontakozása előtt.



Manapság kezdem újra felfedezni a Beatlest. Amikor beleszaladtam a Cream N. S. U.-jába (úgy '67 tájékán), egy csapásra megfeledkeztem róluk. Nemrég begyűjtöttem az összes lemezüket és átcsemegéztem az életművet, szóval nem semmi hagyaték maradt utánuk, amiből még sokáig lehet táplálkozni. Valószínűleg szentelek nekik (is) egy külön oldalt, ez a bejegyzés azonban abból az élményből született, amit tegnap este kaptam az Across the Universe megnézése kapcsán.
Szívet melengető volt látni, ahogy a mai kor fiataljai mekkora szeretettel és tisztelettel adóznak egy lassan 50 éves korszak előtt. Az áthangszerelt számok semmit sem veszítenek lendületükből, hangulatukból.
A cselekményszövés a Beatles dalok szövegéhez igazítva zseniális, a történet meg elgondolkodtató, mégha elsőre nem is tűnik annak. Melegen ajánlom mindenkinek, aki szereti a Beatlest, szereti az ifjúságot és szereti a nemesen érzelmes filmeket...

4 megjegyzés:

Líbuc Nagy Katalin írta...

Megmondom őszintén, hogy én, amikor először láttam a filmet, csupán kaotikusnak éreztem. Nem fogott meg. Azóta sem vettem a fáradságot, hogy mostani ismereteim fényében nézzem meg... Pedig talán most már élvezném Lennon zsenialitását, na meg ezt a grafikai világot, ami hatalmas hatással volt, van a jelenünkre is /na, meg szintén zseniális!/. Arról nem is beszélve, hogy a számítógép akkor még nem segített az alkotóknak. Azt hiszem, kedvet kaptam, hogy újranézzem.

Vajda János írta...

Ezen meglepődtem... Egy káprázatos ötletsziporka volt már fiatalon is nekem. Aztán ráébredhettünk, hogy egy rakás sci-fi, meg egyéb film innen csente később a képi világot. Minden tekintetben egy zseniális, máig friss alkotás. Nekem megvan feliratos változatban, DVD-n, szívesen juttatok belőle egy példányt, csak tudnám, hogyan...

Líbuc Nagy Katalin írta...

Majd egyszer csinálunk egy blogbarát találkozót, mondjuk Füzesgyarmaton, a Hotel Garában
http://www.hotelgara.hu/gyogy.htm
/ itt dolgozom/ és mondjuk elhozod! :)
Egyébként biztos, hogy igazad van!

pongipster írta...

Vért izzadva tudtam kétrétegű és egyrétegű nem tömörített változatokat másolni a A the U DVD-ről. Nékem a kedvencem, sokszor megnéztem és a részletekben elképesztő dolgokat találtam.
Biztos más is van úgy filmekkel, hogy azt gondolja " mintha én csináltam volna! "
Persze rengeteg tapasztalattal, után olvasással és BBEATLES feldolgozás ismerettel.
Aha meg Lennon szövegek...!
Amúgy az ismerőseim is korszakos filmnek találják.
És EPER ÉS VÉR...!
A háború meg tényleg ronda dolog.
A vakhit meg még rondább!
A zene a legjobb!
Jókor jött ez a film, rendbe tette a lelkem.
Üdvvel....Gyuri

Megjegyzés küldése